Veelgestelde vragen

Ik word 18 jaar. Wat betekent dit voor mijn zorgverzekering?

Als je 18 wordt, veranderen er een aantal dingen rondom je zorgverzekering:

- Je bent niet meer gratis via je ouders verzekerd. Vanaf de maand na je 18e verjaardag moet je premie betalen voor je zorgverzekering. Het maakt niet uit of je ouders de premie aan ons betalen of jijzelf. Word je bijvoorbeeld op 6 mei 18? Dan ben jij vanaf 1 juni verplicht om minimaal een basisverzekering te hebben.
- Je hebt een verplicht eigen risico voor de basisverzekering. Het eigen risico voor 2020 is € 385,-.
- Je bent niet meer gratis verzekerd voor de tandarts. Het kan dus handig zijn om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.
- Je hebt mogelijk recht op zorgtoeslag. Zorgtoeslag kan je aanvragen via de belastingdienst.

Kies je ervoor om een aanvullende- of tandartsverzekering af te sluiten of om deze te wijzigen? Dan gaat deze wijziging in per de dag dat je 18 wordt. De premie en het eigen risico gaan in op de 1ste van de maand nadat je 18 bent geworden. Word je bijvoorbeeld op 6 mei 18, en heb je een tandartsverzekering afgesloten? Dan gaat de dekking van deze tandartsverzekering in per 6 mei en kun je gebruik maken van de vergoeding. Vanaf 1 juni ben je premieplichtig en betaal je ook de premie voor dit pakket.

Kan ik tussentijds mijn zorgverzekering wijzigen als ik 18 word?

Ja, een aantal dingen kun je wijzigen op het moment dat je 18 wordt:

- Je kunt je aanvullende verzekering wijzigen of een nieuwe aanvullende verzekering afsluiten, zoals een tandartsverzekering.
- Je kunt voor een vrijwillig eigen risico kiezen waardoor je ook korting op je zorgpremie ontvangt. Kies je voor een vrijwillig eigen risico van € 500,- (bovenop je verplicht eigen risico van € 385,-), dan krijg je per maand € 20,- korting op je premie.

Een paar weken voor je 18e verjaardag sturen wij je een brief met de mogelijkheden. Wil je op basis hiervan iets wijzigen in je verzekering? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten. Neem hiervoor contact met ons op.

Vanaf wanneer moet ik premie gaan betalen als ik 18 word?

Je moet premie betalen vanaf de maand nadat je 18 bent geworden. Tot die tijd ben je nog gratis via je ouders verzekerd. Word je bijvoorbeeld op 6 mei 18? Dan ben jij vanaf 1 juni verplicht om minimaal een basisverzekering te hebben.

 

Documenten

Word je binnenkort 18 jaar en wil je een zorgverzekering aanvragen? Gebruik dan dit antwoordformulier.