BGZC

E FB

De vakanties komen er weer aan. Gaat u naar het buitenland? Vergeet uw internationale zorgpas EHIC (European Health Insurance Card) niet. Hiermee hoeft u in de meeste Europese landen uw zorgkosten niet voor te schieten. Vraag 'm dus aan voor u op reis gaat.

Voor vakanties in landen die vallen binnen de EEG (EU, Noorwegen, IJsland, en Liechtenstein) of Zwitserland, Macedonië en Australië raden wij u aan een EHIC mee te nemen. Naar deze pas wordt steeds vaker gevraagd in genoemde landen.

Met de EHIC kunt u aantonen dat u voor spoedeisende zorg, zoals verleend door (huis-)artsen, ziekenhuizen en apothekers, verzekerd bent en heeft u recht op medisch noodzakelijke zorg in bovengenoemde landen. De EHIC-pas geeft u recht op zorg die in het wettelijk verzekeringspakket van dat land valt.

Het verzekeringspakket en de dekking zijn in elk land anders geregeld. Zorg in particuliere klinieken wordt niet altijd vergoed, bijvoorbeeld omdat dit niet in het wettelijk verzekeringspakket van het land is opgenomen. Een geplande medische behandeling wordt ook niet vergoed. Daarnaast worden niet in alle landen de kosten volledig vergoed (eigen bijdragen). Het hangt af van uw polisvoorwaarden in hoeverre er vergoeding is voor deze kosten. Het is altijd raadzaam een aanvullende zorgverzekering en/of reisverzekering met medische kosten af te sluiten. Voor meer informatie kunt u hieromtrent contact opnemen met Witte-Boussen Assurantiën B.V.

U moet er verder rekening mee houden dat niet alle zorgverleners in het buitenland de EHIC accepteren. Als de buitenlandse zorgverlener de EHIC accepteert dan hoeft u normaliter geen kosten te betalen of alleen een eigen bijdrage. De EHIC is dus geen garantie dat u niets hoeft te betalen. Als de buitenlandse zorgverlener de EHIC niet accepteert, dan dient u zelf de kosten voor te schieten waarna u deze later bij uw verzekeraar kunt declareren.

Tip: Maak met uw mobiele telefoon een foto van uw zorgpas. Zo heeft u de informatie op uw zorgpas altijd bij de hand.

De EHIC is strikt persoonlijk, u mag deze niet uitlenen. In sommige landen moet u zich identificeren om de EHIC te kunnen gebruiken. De EHIC is vanaf het moment van afgifte 3 tot 5 jaar geldig. Houd er rekening mee dat het tot 10 dagen kan duren voordat u deze ontvangt. Vraag deze dus tijdig aan!

Indien er sprake is van een (dag)opname in een ziekenhuis of indien u in het buitenland medicijnen voorgeschreven krijgt, neem voor advies en assistentie dan altijd contact op met uw alarmcentrale. Het nummer hiervan staat vermeld op uw zorg- en/of reispasje. Ook voor overige landen wordt u geadviseerd altijd uw reguliere zorgpas te gebruiken in geval van spoedeisende zorg.

Heeft u nog vragen?
Neemt u dan contact op met Witte-Boussen Assurantiën B.V., afdeling Zorg. Telefoon 0115-61 83 44. E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.