BGZC

currency 1019997 1280

Regelmatig krijgen we vragen van klanten over het eigen risico. Vooral de naheffing van het eigen risico schept veel verwarring. Verzekerden krijgen soms te maken met een rekening van het eigen risico uit voorgaande jaren, terwijl de behandeling in het huidige jaar heeft plaatsgevonden. Hoe zit dat nu in elkaar?

Eigen risico 2016

Het eigen risico in 2016 is € 385 per jaar. Als u gebruik maakt van zorg betaalt u dit bedrag bovenop de premie die de klant aan de zorgverzekeraar afdraagt. De zorg waarvoor géén eigen risico geldt zijn de huisarts, verloskundige zorg en zorg voor kinderen tot 18 jaar.

Wanneer naheffing?

Stel dat u op 6 december 2015 naar de huisarts gaat. De huisarts verwijst u door naar een specialist in het ziekenhuis voor een intake. Deze intake vindt plaats op 18 december 2015 en tijdens deze afspraak besluit de specialist te opereren. U wordt 25 januari 2016 geopereerd en krijgt vervolgens de rekening van het eigen risico. Op deze rekening staat dat voor deze behandeling het eigen risico van 2015 van toepassing is.

Waardoor komt dat?

Op het moment dat u voor het intakegesprek in het ziekenhuis kwam, werd er een ‘rekening’ geopend. Deze ‘ rekening’ wordt ook wel de Diagnose Behandel Combinatie (DBC) genoemd. Alle kosten voor deze betreffende behandeling worden gekoppeld aan de DBC. Omdat de DBC in 2015 aangemaakt is, wordt voor de daadwerkelijke behandeling in januari 2016 ook het eigen risico van 2015 aangesproken.

Wilt u meer informatie over het eigen risico, bepaalde dekkingen en premies, neem dan contact op met de afdeling op telefoonnummer 0115-61834 of viaDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.